Jdi na obsah Jdi na menu
 

Autor stránek návštěvníkům

Vážení návštěvníci,

     stránky stále procházejí úpravou, uvádím tedy pouze pár hlavních bodů:

Stránky jsou volně přístupné v celém svém rozsahu - mimo poslední sekci s omezeným přístupem. Pokud jsou uzamčeny jiné části stránek, je to jen z důvodu, že se právě doplňují a poté budou opět zpřístupněny. 

Vzkazy nebo otázky pro autora stránek - používejte výhradně email pantharei64@seznam.cz.

Diskuze a výměna názorů je možná prostřednictvím facebooku - Olga Hepnarová Pantharei.

Současná podoba stránek není definitivní, budou doplněny o další části.

Veškeré informace zde na stránkách uvedené pocházejí ze soukromého archivu autora stránek a dalších zdrojů (ÚSTR,ÚDV,ABS,AMV,AKPR,KDH VS,ÚČL AV,aj.), k jejich dalšímu využití v jakékoliv formě bez předchozí domluvy nedávám souhlas.

 

                                                                           Autor stránek

 

                                                              

webarchiv-certifikat-01.pngWebArchiv - archiv českého webu

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte původ-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License.

 

 

 

11.7.2021

Byla založena nová soukromá skupina na Facebooku. Odkaz na skupinu:  https://www.facebook.com/groups/201187148676217

 

 

27.3.2016    

Vážení přátelé,
film o Olze již běží nějaký ten den v kinech, nastává tedy čas opět se vrátit k původnímu záměru - přiblížit život a čin Olgy Hepnarové prostřednictvím stránek Pantharei. Mám připraveno množství dokumentů, které bych chtěl během tohoto roku zpracovat a umístit na stránky. Letos by snad mělo proběhnout i několik zásadních schůzek od kterých si slibuji získání dokumentů a svědectví, které by měly zaplnit některá důležitá "bílá místa" tohoto případu. Záměrně píši "snad", současný stav obrovské medializace těmto snahám příliš nesvědčí a je tedy možné, že k setkáním dojde v poněkud delším časovém horizontu (zde s nostalgií vzpomínám na časy, kdy mi byly bez větších problémů v jednom státním zařízení vydány záznamy o pobytu O. H., protože zkrátka nevěděli o koho jde). Čím by se tedy stránky měly postupně doplňovat? Bude rozšířena sekce "výpovědi svědků", pokusím se co nejvíce vyhovět žádostem o zmapování dětství Olgy Hepnarové. Pokud by vše vyšlo tak, jak je plánováno, budou zveřejněny (jak pevně doufám) i zcela zásadní a zatím ještě nepublikované dokumenty. Velmi významně bych pak chtěl doplnit rubriku "Vzpomínky pamětníků", kde přece jen vzniká tak trošku "nebezpečí z prodlení". Pantha rei zde platí více než kde jinde. Na závěr mi pak dovolte ještě malou osobní poznámku - znovu bych zde chtěl připomenout, že stránky Pantharei nevznikly v žádném případě jako obhajoba činu Olgy Hepnarové a mají za účel jediné - co nejvíce formou předkládání dobových dokumentů a podložených svědectví přiblížit tuto kauzu široké veřejnosti. 
Autor stránek.

 

 

15.9.2015    

Film "Já, Olga Hepnarová" bude uveden do kin od 24.3.2016

 

                                                                

28.2.2015

Nová sekce - Vzpomínky pamětníků

 

Počátkem tohoto měsíce se otvřela nová sekce stránek - Vzpomínky pamětníků. Postupně sem budou přidávány vzpomínky lidí, kteří Olgu Hepnarovou osobně znali nebo se profesně či jinak se na případu podíleli. První ze "vzpomínek" již byla na stránky přidána - poskytl je ing. Karel Skružný, v té době řidič sanitího vozu Záchranné služby Praha.

Postupně budou přidávány další - vzpomínky advokáta, člena obhajoby Olgy Hepnarové a spolupracovníka JUDr. Topiče, který Olgu Hepnarovou navštěvoval i ve vězení, vzpomínky paní dispečerky Záchranné služby Praha, která vyřizovala telefonní hovor oznamující nehodu, sousedů, spolužáků, spolupracovníků a dalších.

 

 

2.2.2015

Rozhovor s autorskou dvojicí - odpovědi

 

Rozhovor s autorskou dvojicí filmu "Já, Olga Hepnarová" Tomášem Weinrebem a Petrem Kazdou najdete ve stejnojmenné sekci v závěru stránek.

 

 

5.1.2015

Rozhovor s autorskou dvojicí filmu "Já, Olga Hepnarová".

 

Při příležitosti ukončení natáčení připravovaného filmu "Já, Olga Hepnarová" proběhne krátká rekapitulace s Tomášem Weinrebem a Petrem Kazdou. Máte-li na toto téma na autorskou dvojici nějaké své vlastní otázky, je možné je zaslat prostřednictvím mailu pantharei64@seznam.cz nebo fcb stránky Olga Hepnarová Pantharei.

 

 

9.9.2013

Informace o probíhajícím natáčení celovečerního filmu "Já, Olga Hepnarová".

 

Film Já, Olga Hepnarová, se nachází ve fázi předrealizačních příprav.
Vzhledem k náročné umělecké produkci filmu, protože se jedná o film dobový, se v současné době finišuje se zafinancováním celého projektu, s výběrem lokací v Čechách, na Slovensku a v Polsku a v neposlední řadě probíhá výběr alfy a omegy celého vyprávění – dívčí představitelky Olgy Hepnarové.
Film podpořil jak Český fond kinematografie, tak i PISF (Polský fond) a Slovenský audiovizuální fond. Produkce filmu vede jednání, jak tyto prostředky rozumně a funkčně investovat, což při trojstranné mezinárodní koprodukci není jednoduché.
Samotné natáčení je plánováno z velké části do průmyslového areálu Perla v Ústí nad Orlicí a v přilehlém okolí. Na Slovensku budou využity reálie Tater a v Polsku exteriéry zdevastovaných ulic Chebu.
Představitelka pro roli Olgy Hepnarové tedy ještě není vybrána. Autoři se kloní k variantě české či polské herečky, neokoukané tváře s pronikavým pohledem Olgy Hepnarové. Ve výběru je několik variant, jméno se nebude zveřejňovat před samotným natáčením. Rozhodně lze ale říci, že Olgu Hepnarovou, tak jak uvedl ve svém magazínu jistý deník, nebude hrát Marika Šoposká.
Marika Šoposká hraje přítelkyni Olgy. Dále jsou již vybráni Martin Pechlát do role Miroslava Davida, Klára Melíšková jako Matka Olgy Hepnarové, Martin Finger jako jeden z psychologů nebo Gábina Míčová, která Olgu rozzuří ve vězení.
Plánovaná premiére filmu Já, Olga Hepnarová je na rok 2015.

 

 

20.12.2013

Natáčení již probíhá (momentálně v Polsku), Olgu Hepnarovou bude hrát polská herečka Michalina Olszańska.

 

 

26.1.2014

V prosinci, během osmi natáčecích dnů, proběhla první fáze realizace filmu “Já, Olga Hepnarová”.
Točili jsme zimní scény z knihařské dílny v Chebu, restaurace Myslivna, pokoje Olgy a exteriérů. Dále pak interiérů ubytovny v Malešicích, srážku Olgy s opilcem, první setkání Olgy s Miroslavem D. na periferii města, diskotéku s přítelkyní, jízdy po městě v kropicím voze i Olžiny frenetické jízdy trabantem v krajině.
Všechny scény jsme točili na území Polska. Lokace města Klodska nám posloužila jako předobraz Prahy sedmdesátých let a na placech ve městě Nowa Ruda, které je daleko zchátralejší a zdevastovanější než Klodsko, jsme aranžovali scény odehrávající se v Chebu.
Lokace města Klodska a Nowe Rudy nám velmi vyhovovaly. Ostatně Klodsko a Nowa Ruda byly po nějaký čas česká, poté německá města a velmi připomínají Cheb i Prahu, navíc některé části měst vypadají, jakoby se zde zastavil čas. V Nowé Rudě se nám dokonce podařilo najít interiér bufetu, v němž obsluhuje paní již od 60. let dodnes, takže si ve filmu rovnou také zahrála.
Co se týká hlavní postavy Olgy Hepnarové, kterou hraje Polka Michalina Olšanská: dlouho jsme vybírali vhodnou uchazečku.  Její výkon ve filmu považujeme za zásadní. Vybrali jsme mladou herečku, typově podobnou Olze. Sama Michalina má například velmi specifický způsob chůze a pohybů, které zapadají do ztvárnění postavy Olgy Hepnarové. Dozvěděli jsme se, že takto se často pohybují lidé trpící autismem. Navíc se v projevu Michaliny mísí přirozená divokost, smutek a pocit odlišnosti a samoty. Je to divná řidička, jíž přitahují i dívky. Tvář Michaliny má mnoho podob. To už víme.
Díky castingu jsme našli další velmi talentovanou Polskou herečku Martu Mazurek, která hraje spolubydlící Olgy na ubytovně. Její velmi civilní a pravdivý projev byl pro nás velmi inspirativní.
Komplikovanou postavu Miroslava D. hraje herec Martin Pechlát, hlavní osobnost již zaniklého, legendárního divadla Komedie a filmový bratr Budaře z Nudy z Brna. Od počátku jsme věděli, že Martin je jeden z mála, ne-li jediný, kdo je schopen z Čech Míru hrát. Míru známe osobně a také Martin se s ním setkal. Jak Martin poznamenal “Míra, to je zvíře…“.  Stakata šílených vět postavy, které radostně chrlí na Olgu, kdy nevíte, jestli se máte smát, či mít depresi, jsou předobrazem Míry. Ztvárnit postavu “nekropábitele” nebylo vůbec jednoduché. Postava Míry je navíc citlivá a otevřená k utrpení Olgy, vždyť Olga ho v dopisech nazvala jediným svým přítelem.
Dlouho jsme řešili výběr objektivů. Dělali jsme testy. Vybrali jsme Primo lenses od americké firmy Panavision, které mají specifickou měkkou kresbu a “postupnou hloubku ostrosti”. Vyhovují našemu záměru černobílého, nepříliš kontrastního, soft “old school” looku - jak řekl kameraman Adam Sikora.
V natáčení pokračujeme a budeme informovat. 

 

 

29.3.2014

Pár informací k hereckému obsazení připravovaného filmu - hlavní představitelku bude hrát polská herečka Michalina Olszańska, rodiče pak Klára Melíšková a Viktor Vrabec, sestru Zuzana Stavná, přítele Martin Pechlát. Slovenský herec a režisér Juraj Nvota bude hrát obhájce, Marika Šoposká jednu z partnerek, v roli spolubydlící bude účinkovat Petra Nesvačilová.V rolích lékařů se objeví Martin Finger, Ondřej Malý, Roman Zach a Gabriela Míčová. Berenika Kohoutová si zahraje další z Olžiných partnerek, druhou spolubydlící pak další polská herečka Marta Mazurek, jednoho z vyšetřovatelů Stanislav Majer.